Witamina D i jej źródła

Witamina D i jej źródła

Prowitamina D powstaje w skórze ludzkiej pod wpływem promieniowania słonecznego. Wytworzona w ten sposób ilość zaspokaja około 80 % dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Jednak gdy dni słonecznych jest mniej witaminę D należy dostarczać do organizmu także w inny sposób.

 Witamina D jest odpowiedzialna m.in. za układ kostny. Poprawia ona wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach i uczestniczy w procesie transportowania wapnia. Działa również korzystnie na układ immunologiczny, co jest szczególnie istotne jesienno-zimowym.

 Niedobór witaminy D

Skutki ewentualnego deficytu witaminy D w organizmie są bardzo groźne. U dzieci rozwinąć się może krzywica, a u dorosłych osteoporoza i osteomalacja. Choroby te polegają na odwapnieniu i odkształceniu kości, które stają się podatne na złamania i urazy.

 Źródło witaminy D

W pożywieniu głównym źródłem witaminy D jest mleko i jego pochodne. Witamina ta jest łatwo rozpuszczalna w tłuszczach, więc im chudsze produkty się spożywa tym gorzej. Najlepiej sięgać po mleko i napoje mleczne o zawartości tłuszczu co najmniej 1,5%. Nabiał należy spożywać średnio 1-2 razy dziennie, gdyż jest bogaty w wapń.

Wśród produktów spożywczych największą zawartość witaminy D stwierdzono w tłustych rybach morskich – makreli, śledziu, szprocie, łososiu i sardynce. Ryby dostarczają także do organizmu białka o wysokiej wartości biologicznej oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Znacznie ilości tej witaminy znajdują się też w żółtku jaj i wątrobie np. wieprzowej i cielęcej. W niewielkich ilościach jest również obecna w grzybach.

Z uwagi na fakt, iż witamina D wytwarzana jest w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego oraz istnieje możliwość jej magazynowania w organizmie, nie podaje się określonego zapotrzebowania na nią w przypadku osób dorosłych i zdrowych. Nory spożycia podawane są jedynie dla niemowląt i dzieci, gdyż u nich następuje intensywny rozwój. Grupą szczególnie narażoną na niedobór witaminy D są także osoby starsze, u których stwierdzono zaburzenie pracy układu pokarmowego.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *