Alergie – coraz częstsze i poważniejsze…

Alergie to pochodna zmian zachodzących w środowisku naturalnym, zwłaszcza zaś mowa tu o wciąż wzrastającym stopniu jego zanieczyszczenia. Osłabienie organizmu przy jednoczesnym dużym stężeniu substancji alergicznych w atmosferze może prowadzić do ujawniającej się u niektórych nieodporności na substancje, które zdrowy organizm przyswaja bez przeszkód. Możemy wyróżnić bardzo wiele rodzajów alergii. Wszystkie jednak mają to samo źródło. Alergia pokarmowa jest uczuleniem na produkt bądź składniki znajdujące się w produktach żywieniowych.

Pojawia się wtedy, gdy układ odpornościowy reaguje nietypowo na substancje, które nie powinny mu szkodzić – uruchamia go do walki z przeciwnikiem. Najczęstszymi objawami alergii żywieniowych są zmiany skórne, wymioty, biegunka, a także krew w stolcu. Ponieważ zwykle jest tak, że osoba uczulona reaguje podobnie na wiele składników codziennego żywienia, dochodzenie do produktów wywołujących alergię jest niekiedy żmudne i trudne. Choć na rynku farmaceutycznym pojawia się coraz więcej środków odczulających, najskuteczniejszą metodą walki z alergią pokarmową jest stosowanie specjalnie dobranej diety eliminacyjnej, a więc takiej, w której nie będą pojawiać się niepożądane produkty. Alergia jest niekiedy bardzo męczącą dolegliwością. Wiążę się nie tylko z substancjami drażniącymi dostającymi się do organizmu drogą pokarmową. Podobne objawy do alergii pokarmowych mogą występować również przy alergiach wziewnych. Zmiany skórne mogą pojawiać się także na skutek dostania się do naszego organizmu pyłków roślin czy roztoczy kurzu domowego. W takich przypadkach szukanie substancji uczulającej jest niezwykle trudne, zwłaszcza, że alergie najczęściej wiążą się ze sobą. Zwłaszcza te nieleczone postępują, wywołując coraz poważniejsze objawy, a także skutkując obroną organizmu przed kolejnymi czynnikami, które u zdrowych nie wywołują niepożądanych reakcji. Osoby, które dostrzegły u siebie niepokojące symptomy, utrzymujące się przez długi okres czasu lub też nasilające się w zależności od pory roku czy spożywanych pokarmów, powinny udać się po poradę do lekarza alergologa. Ten z pewnością przeprowadzi konieczne testy alergiczne i zdecyduje o metodach leczenia. Początkowo alergię najczęściej leczy się doraźnie podając środki farmakologiczne. Pacjentów poddaje się też coraz częściej zabiegom odczulającym. Do tych jednak osoba uczulona musi zostać odpowiednio przygotowana. Toteż z pewnością nie obejdzie się bez specjalistycznej terapii.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz